פוסט טראומה PTSD

כשאדם חווה אירוע טראומטי המערכת הנפשית מוצפת בגירויים שאותם היא אינה יכולה להכיל ולעבד, הם נשארים במערכת בצורתם הגולמית ומידי פעם שבים ועולים למרכז התודעה בצורתם המקורית. כשזה קורה, האדם כאילו חווה מחדש את האירוע הטראומטי. המראות, הקולות ואפילו הריחות שהיו בפועל בזמן התרחשות הטראומה שבים ותוקפים אותו. תחושת הסכנה חוזרת והאדם חווה שוב תחושות של לחץ, זעם ופחד. לרוב, האדם לא מבין מה עובר עליו ולא מצליח לשלוט בסימפטומים או להפסיק אותם.

סיטואציה כזו מכאיבה מאוד, האדם חש שהוא בסכנה שוב ושוב והוא ינסה להגן על עצמו ממנה, הוא יהיה חשדן יותר, תוקפני כלפי אנשים שנתפסים בעיניו כמאיימים, והוא יימנע ממקומות, אנשים ומצבים  שעשויים להזכיר לו את הטראומה.

לפעמים זה נעשה מתוך מודעות (אני נוסע במוניות בלבד אחרי שחוויתי פיצוץ באוטובוס) ולפעמים האדם לא  רואה כלל את הקשר בין ההתנהגות שלו לבין הטראומה שעבר.

ההימנעות יכולה לסייע בתחושת הביטחון בטווח הקצר, אך לאורך זמן ההימנעות מתקבעת ופוגעת באיכות החיים. נוסף על כך, השימוש התכוף בהימנעות מעיד על כך שהאספקט החודרני של הטראומה עדיין קיים, ובשלב מסוים הוא יפרוץ החוצה בדמותם של הסימפטומים החודרניים.

כך נוצר מעגל של חודרנות מצד אחד והימנעות מצד שני. זו התסמונת הפוסט-טראומטית, שנקראת בשפה המקצועית PTSD.
פוסט טראומה אינה מחלה ואינה נחלתם של אנשים חלשי אופי. זו תגובה נורמלית למצב לא נורמלי. סביר להניח שכל אדם, חזק  ככל שיהיה יחווה פוסט טראומה בהינתן התנאים המתאימים.

חוויה טראומטית פוגעת באמונה שהעולם הוא מקום טוב ובטוח, שהאנשים בדרך כלל טובים ושהכל יהיה בסדר. לאחר האירוע הטראומטי האדם מרגיש שהעולם מסוכן ושהוא צריך להיות מוכן לכל, כך שהוא נשאר עירני ובכוננות מתמדת. זה יוצר עוררות פיזיולוגית ודריכות נפשית שעשויות לפגוע ביכולת הריכוז, בשינה וברוגע – כל רעש או תזוזה לא צפויה – מקפיצים את האדם.

בהיעדר טיפול מקצועי הסימפטומים עצמם יכולים להוביל לקשיים נוספים: התחמקות משיחה על האירוע, תחושה שלא מבינים אותך ולבסוף התנתקות מהסביבה ובדידות. הבדידות עשויה לגרום לדכדוך ואף לדיכאון.
כשאני מטפל בפוסט טראומה, בנוסף לשיחה וליצירה, אני משתמש בכלי ייחודי בשם EMDR זהו כלי טיפולי רב עוצמה שמניב תוצאות מעולות בפרק זמן קצר יחסית. EMDR היא אחת משתי השיטות המומלצות על ידי אירגון הבריאות העולמי לטיפול בפוסט טראומה.

שיתוף:

סוגי הטיפול

שיקום האסיר

אני מסופק אם יש אסיר אחד מבין האסירים הפליליים היושבים בבתי הסוהר שהגיע לשם מרצון. מעבר לכך שאף אחד מאיתנו לא היה רוצה להיות סגור

אבל, שכול ואובדן

התמודדות עם מוות של אדם קרוב ואהוב היא אחת ההתמודדויות הקשות ביותר שהחיים מזמנים לנו. כל אדם מגיב אחרת לשכול ועוצמות התגובה גם הן משתנות.

התמכרויות

האני מאמין שלי כמטפל הוא שבכל אדם מצוי הכח לשפר את חייו, תפקידי כמטפל הוא לזהות את הכוחות האלו, להביא אותם למודעות של המטופל עצמו

הגיל השלישי

תקופת הפנסיה מביאה איתה שינויים רבים, אבל שינויים הם לא דבר חדש בשביל בני אדם מבוגרים, שחוו הרבה שינויים קטנים וגדולים במהלך החיים. אז מה

מהבלוג

התמודדות רגשית עם שגרת הקורונה

אנחנו נמצאים כבר יותר משמונה חודשים בתוך "סיר הלחץ" של תקופת הקורונה.  רבים מאיתנו חווים לחץ נפשי, וחלקנו חווים אותו במידה כזו בפעם הראשונה בחיינו! 

קורונה והזקנים הצעירים

הקורונה והזקנים החדשים

נראה לי שכבר ברור שאנחנו בעיצומה של תקופה היסטורית, שנת 2020 תיזכר כשנה שבה וירוס הקורונה טלטל את חייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. נדמה

EMDR שיטה לטיפול בנפגעי טראומה

את השיטה הכנסתי לקליניקה בשנה האחרונה ככלי טיפולי טיפולי נוסף. יתרונה הוא בכך שהיא יכולה להשיג תוצאות גם אצל מטופלים שקשה להם יותר להיפתח ולדבר.

צרו איתי קשר