EMDR שיטה לטיפול בנפגעי טראומה

את השיטה הכנסתי לקליניקה בשנה האחרונה ככלי טיפולי טיפולי נוסף. יתרונה הוא בכך שהיא יכולה להשיג תוצאות גם אצל מטופלים שקשה להם יותר להיפתח ולדבר. יתרון נוסף הוא שתיאוריות רבות יודעות להסביר את הגורמים להתנהגות מסוימת אך EMDR "יודעת לפרק" את המנגנון שמוליד את ההתנהגות הלא רצויה.

זו שיטה חדשה יחסית, שהומצאה על ידי דר' פרנסין שפירו, פסיכולוגית, מומחית למדעי המוח, לפני 30 שנה לערך.

כמה מילים על השיטה:  

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

זהו שמה המלא של השיטה שמטפלת בסימפטומים הנובעים מחשיפת המטופל לטראומות כמו הלם קרב או אונס וגם חרם, השפלה וכישלון. (כללית, טראומה היא כל אירוע שיש לו השפעה שלילית מתמשכת על חייו של האדם)

פירוש שמה של בעברית הוא הקהיה ועיבוד מחדש של החוויה הקשה באמצעות תנועות עיניים. בפועל, אנחנו המטפלים נעזרים גם בגירויים בילטרליים נוספים (המערבים את שתי ההמיספרות) ולא רק בתנועות עיניים.

EMDR מתבססת על אופן פעולתה של מערכת הזיכרון שלנו. האירועים נקלטים במערכת הזיכרון במטרה לשרת אותנו בתפקוד בעתיד. בדרך כלל אירועים אלו מעובדים למארג הזיכרון הכללי ומשרתים אותנו בעת הצורך.

על פי התיאוריה עליה מבוססת השיטה, כשאדם חווה טראומה שמעוררת אצלו מצוקה גדולה, מנגנוני ההתמודדות הנוירולוגים והקוגניטיביים עשויים להיות מוצפים בקלט. במצב זה של הצפה, החוויה מאוחסנת בזיכרון שלנו על כל מאפייניה (תמונות, קולות, רגשות, תחושות גוף) בלי שהעיבוד שלה הושלם כהלכה, כתוצאה מכך מאפייניה מאוחסנים באופן דיספונקציונלי ברשת הזיכרון.

מטרת הטיפול ב-EMDR היא להשלים את העיבוד של זיכרונות מציקים אלו ועל ידי כך לצמצם את השפעתם

המתמשכת על המטופל ולאפשר לו לפתח מנגנוני זיכרון אדפטיביים יותר.

השיטה מוכרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כטיפול מבוסס ראיות (Evidence based) שמומלץ לנפגעי פוסט-טראומה בכל הגילאים – מבוגרים, מתבגרים וילדים.

ביסוס מחקרי

עשרות מחקרים בחנו את יעילותה של השיטה:

  • שורת מחקרים שהשוו בין שתי שיטות הטיפול, EMDR ו-טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים, מצאה הבדל בזמן השגת התוצאות, כך שטיפול EMDR מניב תוצאות תוך מספר פגישות קטן יותר בהשוואה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.
  • נמצא שהיא בעלת אחוזי נשירה פחותים בהשוואה לטיפול התנהגותי בשיטת PE.
  • השיטה נמצאה יעילה יותר מתרופות לטיפול במקרי דיכאון וחרדה הנובעים מטראומה.

תכל'ס - באילו מקרים השיטה עוזרת?

אני נעזר בשיטה לטיפול בטראומות שניתן לחלק (קצת בגסות) לשני סוגים:

  1. טיפול באדם שחווה אירוע חד פעמי ועוצמתי מאד כמו אונס, פיגוע, או שוד אלים – מכנים את האירועים הללו BIG T
  2. טיפול באנשים שהיו ילדים מוכים או שחוו התעללות ממושכת מצד מנהל בעבודה או אפילו בן זוג. פה יש לנו מצב מתמשך של רצף של טראומות "קטנות" שהאפקט המצטבר שלהם פוגע מאד.

EMDR ככלי טיפולי בקליניקה שלי

אני מתייחס לשיטה כאל כלי משלים רב ערך בסל הכלים שלי. אני מוצא שהיא עוזרת לי בטיפול אצל מטופלים רבים, למשל:
גבר בשנות ה-40 בעל משפחה, עובד למחייתו. מכור כבד להימורים, שהכניסו אותו לחובות עצומים. האדם מודע לנזק שההימורים גרמו לחייו (ועדיין גורמים), הוא הגיע לטיפול, כשהוא אפילו מודע לגורמים שהביאו אותו למצבו בחיים. הוא ידע לזהות מהן הסיטואציות שמביאות אותו להמר, עם זאת, הוא לא היה מסוגל לעצור את המנגנון ההרסני של התנהגותו.
מאמר זה נכתב כשאנחנו עדיין בשלבים התחלתיים של הטיפול, EMDR הוא חלק מהפרוטוקול הטיפולי שלי באדם זה וזאת בזכות העובדה שטיפול זה הוא כלי מאד חזק בפירוק הקשר בין האירוע העכשווי שגורם להתנהגות הלא רצויה של הימורים, לבין הזיכרון שהאירוע הזה עורר, זיכרון שמפעיל את ההתנהגות.

שיתוף:

מהבלוג

התמודדות רגשית עם שגרת הקורונה

אנחנו נמצאים כבר יותר משמונה חודשים בתוך "סיר הלחץ" של תקופת הקורונה.  רבים מאיתנו חווים לחץ נפשי, וחלקנו חווים אותו במידה כזו בפעם הראשונה בחיינו! 

קורונה והזקנים הצעירים

הקורונה והזקנים החדשים

נראה לי שכבר ברור שאנחנו בעיצומה של תקופה היסטורית, שנת 2020 תיזכר כשנה שבה וירוס הקורונה טלטל את חייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. נדמה

סוגי הטיפול

שיקום האסיר

אני מסופק אם יש אסיר אחד מבין האסירים הפליליים היושבים בבתי הסוהר שהגיע לשם מרצון. מעבר לכך שאף אחד מאיתנו לא היה רוצה להיות סגור

פוסט טראומה PTSD

כשאדם חווה אירוע טראומטי המערכת הנפשית מוצפת בגירויים שאותם היא אינה יכולה להכיל ולעבד, הם נשארים במערכת בצורתם הגולמית ומידי פעם שבים ועולים למרכז התודעה

אבל, שכול ואובדן

התמודדות עם מוות של אדם קרוב ואהוב היא אחת ההתמודדויות הקשות ביותר שהחיים מזמנים לנו. כל אדם מגיב אחרת לשכול ועוצמות התגובה גם הן משתנות.

התמכרויות

האני מאמין שלי כמטפל הוא שבכל אדם מצוי הכח לשפר את חייו, תפקידי כמטפל הוא לזהות את הכוחות האלו, להביא אותם למודעות של המטופל עצמו

הגיל השלישי

תקופת הפנסיה מביאה איתה שינויים רבים, אבל שינויים הם לא דבר חדש בשביל בני אדם מבוגרים, שחוו הרבה שינויים קטנים וגדולים במהלך החיים. אז מה

צרו איתי קשר